Week 10

Beste lezer,

Woorden. Bij sommige is het liefde op het eerste gehoor, bij anderen niet. Dat zijn dan lelijke woorden. De eerste zijn bijgevolg de mooie woorden. Je koestert ze, drukt ze aan je ziel en zweert op je hart dat ze met honderd procent zekerheid in een volgend manuscript een rechtmatige plek zullen bemachtigen. Soms lukt dat en soms niet, want niets is zo tijdelijk, zo van voorbijgaande aard dan de liefde van een passionele schrijver voor een bepaald woord. Liefde en passie. Ook twee mooie woorden. Groot was dus mijn verbazing toen ze verboden bleken te zijn.
Laat me even teruggaan in de tijd. Elke trouwe lezer van deze wekelijkse column weet dat ik strijd voor een behoorlijk schrijversstatuut. Een auteur kan zich in mijn ogen pas een volwaardig artiest noemen als hij of zij er al de tijd en energie instopt die nodig is om het perfecte manuscript af te leveren. Het was dan ook met pijn in het hart dat ik enkele weken geleden heb besloten een paar dagen in de week te reserveren voor een bijbaantje. Ach, het verruimt de horizon, zullen we maar zeggen en tenslotte ontmoet ik zo eens iemand anders dan de andere helft van mijn trouwboekje… Een van de eerste dagen op mijn nieuwe werk kreeg ik wat uitleg van de dienstdoende informaticadeskundige. Ook het mogelijke misbruik via e-mail en dergelijke kwam ter sprake. Blijkbaar werd uitgaande post met woorden zoals love en passion systematisch gefilterd en geblokkeerd. Nu begrijp ik best dat zulke woorden door een bepaald publiek met opzet misbruikt kunnen worden maar deze op mooie woorden verliefde schrijver denkt daar niet aan… en mijn baas blijkbaar ook niet. Die schreef, in het Engels, een algemene mail om de nieuwe collega voor te stellen aan de medewerkers in binnen- en buitenland. Daarbij kon hij het niet laten mijn passie voor de literatuur, met link naar deze website (waarvoor dank), aan iedereen kenbaar te maken. Lichtelijk geamuseerd stuurde ik het bewuste bericht naar mijn echtgenoot. Nog geen twee minuten later gebeurde het onvermijdelijke. Ik kreeg een standaard bericht, met filter.
Jammer dat mooie woorden in de wereld van vandaag verboden zijn omdat er een paar klootzakken zijn die ze eventueel zouden kunnen misbruiken. Desondanks blijf ik verliefd op mijn passie.

Tot volgende week,
Anne