Gelukkig Nieuwjaar!

Beste lezers,

De eindejaarsfeesten gingen tot op vandaag een beetje aan me voorbij. Vooral omdat ik enkele dagen geleden afscheid moest nemen van mijn grootmoeder en inspiratiebron, Johanna Broda. De essentie van het leven werd mij zonet door een eenvoudige mail terug voor ogen gebracht. Een lezer die de kracht van ‘Dochters van Europa’ door heeft. Een mooier geschenk kan ik me, als schrijver van het boek, bij de eerste schuchtere stapjes van het nieuwe jaar niet wensen!
Een prachtig 2010 toegewenst!!!

“Beste Anne Baaths,
Wat een prachtig boek heb je geschreven en ik zat zo verdiept in het verhaal dat ik pas halverwege jouw levensverhaal erachter kwam dat je het zelf was, de vierde dochter! Het schrijven over je gevecht en al je ervaringen in je jeugd zijn zeer indringend en brachten bij mij ook een helende werking. Dat het toch een wereld is vol met mensen die zich over de rug en levens van anderen een identiteit proberen aan te meten en waarschijnlijk door velen als sterk worden aangezien maar dat juist de mensen die dit leed ondergaan de sterken en wijzen zijn want wanneer je door zoveel verdriet en pogingen erbij te willen horen of ‘normaal’ te zijn, toch tot op het bot gaat, de ui geheel afpelt, komt in een rijke wereld van zelfkennis en eigenwaarde!!
Het verdriet wordt een kracht!! Ook al geeft het soms ook wel een eenzaam gevoel dat er maar weinigen zijn...(herken je dat?).

Vriendelijke groet en een goed nieuw jaar!

Josje Smits”